× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

TRIEDA A BIEDA #43


15.03.2021

Extraligové dianie nám v ostatných dňoch ponúklo síce len dve kompletné kolá, no výsledky zápasov dodali nadchádzajúcim bojom pred záverom základnej časti ešte väčšiu dôležitosť a tabuľka stále nie je vylúštená. Snaha všetkých aktérov vyustila do slušného počtu presných zásahov, ktoré boli základom pre zaujímavé rezultáty. Pozornosť bola opäť upriamená nie len na súboje o pozíciu lídra, ale aj na bitku v okolí šiesteho miesta.

 

TRIEDA

Takto sa bojuje o čelo!

Najťažší možný dvojzápas bol počas minulého týždňa prichystaný pre hokejistov Zvolena. Na káder zápasiaci o prvé miesto čakali duely s mužstvami, ktoré vedú totožnú bitku. V piatok to mal byť pod Pustým hradom ostrý boj s Michalovcami, ktoré len nedávno prišli o dlhotrvajúcu neporaziteľnosť. Prvé dejstvo nasvedčovalo naplneniu predpokladov o vyrovnanosti síl a na jeho konci mali „rytieri“ najchudobnejší náskok. Prostredná časť sa niesla v podobnom duchu, ale po štyridsiatich minútach to už z pohľadu domácich vyzeralo o niečo lepšie, viedli 3:1. Následne však zverenci trénera Oremusa predviedli ukážkový nástup do poslednej tretiny, keď navýšili skóre už po deviatich sekundách. Obzvlášť silná pasáž Zvolenčanov prišla na rad v polovici tretej periódy. V rozpätí necelých troch minút svojho súpera prekvapili tromi ranami do čierneho, čím dokonali jednoznačnú demoláciu Zemplínčanov a v priamom boji o čelo tabuľky zvíťazili 7:1. V nedeľu pod Tatrami čakal na zvolenské mužstvo protivník z rovnakého súdka. Zaujímavé skutočnosti sa v Poprade odohrali na začiatku a konci úvodnej tretiny. Prvé minúty sa do štatistík zapísali zásluhou dvoch gólov domácich, záver dvadsaťminútovky priniesol dve šarvátky. Zmenu skóre to ale neprinieslo a do kabín sa šlo za stavu 2:0. Rovnako ako v prvej perióde, gólovo záživné boli aj momenty, ktoré otvárali druhé dejstvo. Hostia prepli na vyššie obrátky, strelili tri presné zásahy a v dvadsiatej ôsmej minúte už vyhrávali. Skóre sa následne menilo až v tretej časti a znova bol v tomto smere aktívnejší zvolenský tím. V závere stretnutia sa obe strany striedali v strieľaní gólov, no z konečného rezultátu mali väčšiu radosť hostia, ktorí vyhrali 6:4.Z nesmierne ťažkých a dôležitých duelov vyťažili zvolenskí hokejisti maximum a so štvorbodovým náskokom zasadli na vrch tabuľky.

 

Produktívna dvojka

Ostatné dve stretnutia Banskej Bystrice boli dôvodom na úsmev nie len pre celý tím, ale aj pre dvoch členov produktívnej prvej formácie. Martin Faško-Rudáš patrí v tejto sezóne k ťahúňom celku spod Urpína a potvrdil to aj v posledných zápasoch. Pri výhre 7:2 na Liptove si svoje štatistiky obohatil o tri gólové prihrávky. To mu však nestačilo a v pripisovaní kanadských bodov mal v úmysle pokračovať aj v nedeľu proti Trenčínu, kde bol nakoniec mužom zápasu. Svoje predstavenie začal v úvode druhej periódy, keď v jej piatej minúte navýšil skóre súboja na 2:0. „Barani“ však za pár chvíľ náskok stratili a dva následné Martinove body znamenali asistencie pri góloch podieľajúcich sa na obrate. V poslednej časti ešte jedným gólom definitívne zlomil odpor „vojakov“, ktorých Banskobystričania porazili 6:3. Dvadsaťročný krídelník zakončil zápas s dvomi gólmi a tromi asistenciami a nedávne dianie v Tipos extralige pre neho znamenalo šesť tímových a osem individuálnych bodov. Rovnako aktívny bol v tomto období aj jeho spoluhráč z útoku Brian Ihnačák, ktorý od príchodu do Banskej Bystrice zbiera jeden bod za druhým. Proti Liptovskému Mikulášu si takisto ako Faško-Rudáš pripísal tri kanadské body, no k jeho menu smerovali za jeden gól a dve asistencie. Proti trenčianskej Dukle  mal prsty až v piatich presných zásahoch. Gólovo sa presadil síce iba raz, no z hľadiska výsledku strelil ten najdôležitejší gól, víťazný na 4:3. K nemu pripojil ešte štyri prihrávky na trefy svojich spoluhráčov a ostatná dvojica stretnutí pre neho znamenalo taktiež osem individuálnych bodov.

 

BIEDA

Kamzík tentoraz neposkočil

Dôležitosť posledných ligových stretnutí Podtatrancov vyplývala z ich tabuľkového postavenia a bodovo tesného rozostupu na čele. Na svoje minulotýždňové predstavenia ale nebudú spomínať v najlepšom. Pred víkendom pricestovali „kamzíci“ na východniarske derby do Košíc, kde sa po dvadsiatich minútach zrodila remíza 1:1. V druhom dejstve sa však presadzovali len domáci a do záverečnej časti išli s náskokom 3:1. Posledná tretina priniesla len jeden popradský gól, ktorý na víťazstvo stačiť nemohol. „Oceliari“ pridali ešte dva presné zásahy a Popradčania prehrali 2:5. Celok spod tatier si chcel napraviť chuť na domácom ľade proti Zvolenčanom. Dôležitý boj sa pre nich rozbehol nádejne a po piatich minútach viedli 2:0. Kľúčovými v stretnutí boli úvodné momenty druhej dvadsaťminútovky, počas ktorých sa trikrát presadili hostia a skóre otočili vo svoj prospech. Hostitelia síce preukázali snahu o zvrat, no ten sa nekonal a na domácej pôde podľahli „rytierom“ 4:6. Nepripísali si tak ani bod, stratili pozíciu lídra a momentálne okupujú tretie miesto.

 

zdroj: Projekt Timeout (Patrik Ľupták)

 

Slabšia chvíľka Michaloviec

Po trinásťzápasovej šnúre bez prehry padli Zemplínčania na domácom ľade proti Košiciam. Na ďalšiu vlnu chceli naskočiť v piatok na zvolenskom štadióne, no to netušili, čo ich v súboji popredných kádrov čaká. Po prvej časti hostia prehrávali 0:1, to však ešte nebolo žiadnym výrazným zásahom proti michalovským plánom. Koniec prostrednej tretiny už ale znamenal dvojgólovú stratu na domáci celok. V tretej perióde sa objavili dve zlomové veci, ktoré mohli hostia z Michaloviec neskôr ľutovať a za ktoré ich tréner Valtonen rozhodne nepochváli. Prvou z nich bol nezachytený raketový nástup Zvolena do poslednej časti, v ktorej už po deviatich sekundách prehrávali „líšky“ 1:4. Druhou kľúčovou záležitosťou bola nevydarená trojminútovka, počas ktorej Michalovčania inkasovali až tri rany. Zo stredu Slovenska teda odchádzali s potupnou prehrou 1:7. Takýto počet gólov inkasovali v predošlých štyroch stretnutiach dohromady. Týmto výsledkom sa zaradili k mužstvám, ktoré zvedú bitku skôr o druhú priečku.

 

Nedávne duely priniesli množstvo zaujímavostí a napínavejší koniec základnej časti sme si ani nemohli želať. Pred mužstvami v najvyššej hokejovej súťaži sú síce už len dve extraligové kolá, no o ničom ešte nie je rozhodnuté. Pohľady budú v nasledujúcich dňoch upriamené na poradie v prvej päťke, ale aj na to, kto si zaistí miesto medzi prvou šesticou.

 

autor: Martin Lehotský | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY